היסטוריה של וודאנג טאי צ'י

סיפו צ'נג טין הונג ז"ל
מייסדי השיטה:
שיטת הלחימה של המשמר הקיסרי
בלב בייג'ינג שוכנת העיר האסורה. העיר האסורה היתה משכנה של הקיסרות האחרונה של סין, והנכס הרוחני העליון של הממלכה שנחשבה למרכז העולם. על ביטחונו של הקיסר ומשפחתו הופקד המשמר הקיסרי - יחידת עילית שאומנה וחומשה באופן מסורתי עם לוחמי קונג פו נושאי חניתות וחרבות. בסוף המאה ה-19, החל המשמר המלכותי להתאמן באומנות לחימה חדשה שהביא לוחם צעיר ומוכשר לעיר: אומנות הטאי צ'י צ'ואן.
שמו של לוחם הטאי צ'י היה יאנג לו צ'אנג, והוא התחיל בתוך המשמר הקיסרי שושלת חדשה של אומנויות לחימה. אחרי שנים בהן הדריכו יאנג לו צ'אנג ואז גם בנו, יאנג פאן האו, את המשמר הקיסרי, ירש אותם הצין המשמר וו צ'ואן יו. וו הפך למאסטר בטאי צ'י, אימן את המשמר הקיסרי וייסד עם בנו את זרם ה-וו טאי צ'י.
צ'נג ווינג קוונג, תלמיד דור שלישי של המאסטר מהמשמר הקיסרי וו צ'ואן יו, היגר להונג קונג והביא עימו את אומנות הלחימה המקורית של יחידת העילית. אחיינו, צ'נג טין הונג, ייסד את וודאנג טאי צ'י.
וודאנג טאי צ'י בהונג קונג
הונג קונג הפכה את אומנות הלחימה הקיסרית לכלי השרדות בעולם של פשע מאורגן. צ'נג טין הונג השתתף כנראה בקרבות רחוב, לעתים על רקע יריבויות בין שיטות קונג פו שונות. הוא היה לוחם ידוע באזור בתקופתו, אלוף ב"תחרות מקאו-טאיוואן לאיגרוף" (תחרות קונג פו גדולה). לצ'נג טין הונג היו גם "קרבות תיגר" נגד מועדונים אחרים, כמו סגנון עגור לבן (שבינם לבין הטאי צ'י היתה עוינות ארוכת שנים), עם אנשי ווינג צ'ון (כולל קרב עם תלמידו המוכר של יפ מאן, וויליאם צ'אונג) ועם אנשי שיטת צ'וי לי פוט. צ'נג טין הונג היה גאה במורשת המפוארת של האומנות שהוא למד וקנאי לשמה הטוב, וזכה לכינוי "שומר הראש של הטאי צ'י".

סיפו דן דוקרטי ז"ל
כאשר עלה בהונג קונג המנדט הבריטי, המשיך צ'נג טין הונג את המסורת ה"בטחוניסטית" של הטאי צ'י כשאימן את משטרת המנדט הבריטי בהונג קונג. כמו בעיר האסורה, הוא גם מצא את הדור הבא של טאי צ'י בקרב השוטרים שאימן.
ב-1975 היה דן דוקרטי היה בלש צעיר שהגיע להונג קונג מגלסלוו, סקוטלנד. פחות משנה אחרי שהתחיל להתאמן אצל צ'נג טין הונג כבר נשלח דן דוקרטי להשתתף בתחרות הקונג פו ההונג קונגית נגד לוחם צ'וי לי פוט (שגם היה אלוף ג'ודו). משם המשיך דן לנצח בתחרות הדרום-מזרח אסייתית לקונג פו ה-4 וה-5. כשחזר לבריטניה הקים דן דוקרטי את ארגון הטאי צ'י המעשי, Practical Tai Chi Chuan, עם סניפים רבים בעולם.
לדן היה קשר קרוב לקהילת הטאי צ'י בישראל. הוא ביקר בארץ מדי שנה, לימד סדנאות, טייל ובילה עם תלמידיו הישראלים. כמה ישראלים נסעו לדן, התאמנו איתו, גרו בביתו והתחרו בתחרויות פוש הנדס ובקרבות מגע מלא (סאן שואו).
לדן היה סגנון ישיר ושנון, והוא היה אהוב ביותר על תלמידיו הישירים בארץ ועל תלמידיהם.
דן נפטר ב-2021.
וודאנג טאי צ'י בישראל
סיפו דב וייסברגר, שלמד בהונג קונג עם סיפו צ'נג טין הונג ז"ל ועם תלמידיו, מלמד בישראל מאז 1988. דב כיהן כראש השיטה בארץ עד 2019, אז הוחלף ע"י סיפו שי רביד.
תלמידי וודאנג טאי צ'י ישראלים זכו בתחרויות טאו לו (קאטה), טוויי שואו (היאבקות) וסאן שואו (קרבות מגע מלא) באירופה. קבוצות של וודאנג טאי צ'י נפגשות בצפון הארץ, בשפלה ובירושלים.